ponedjeljak, 23. ožujka 2015.

Đulbastije







Sastojci:

500 gr mljevenog mesa
400 gr krumpira
1 veća glavica crnog luka
2 češnja češnjaka
1 jaje
suhi začin,
malo bibera
peršunov list
Za sos:
2 pune kašike brašna
500 ml mlijeka
sol
200 ml vrhnja za kuhanje


Priprema:
Na sitno rende izrendati krompir, crni i beli luk.
Dodati meso, suhi začin, peršunov list, malo bibera ( po ukusu ) i sve rukom izmijesiti.
Ostaviti dok odstoji dok se ulje zagrije u tavi.
Rukom oblikovati veće ćufte i peći ih sa obje strane samo malo da porumene, da ne budu pečene skroz
Poslagati ćufte u vatrostalnu tepsiju.Ja sam dobila 12 velikih ćufti.
Na ulju koje je preostalo upržiti brašno pa naliti mlijeko i miješati da se malo zgusne. Dodati i malo soli.
Sos treba da je kao smjesa za palačinke. Ako je pregusto dodajte mlijeka, a ako vam se čini da je prerijetko, a ne bi trebalo, stavite tako, u rerni će višak vode da ispari.
Preko poslaganih ćufti prelijte bešamel sos.
Vrhnje za kuhanje prelijte preko sosa i pospite po želji prešunovim listom.
Pecite na 200 stupnjeva 30 – 40 minuta.

Nema komentara:

Objavi komentar