ponedjeljak, 23. ožujka 2015.

Pileći gulaš s tjesteninom




Sastojci:
2 veće glavice crnog luka
700 gr pilećeg mesa
1 kašika crvene, mljevene paprike
3 kašike ulja
1 kašika suhog začina
1 kašičica soli
350 gr tjestenine po izboru, kod nas su bile makarone


Priprema:
Sitno isjeckati ili izblendirati crni luk pa uz ulje, malo vode i suhim začinom prodinstati.
Dinstajte bar 15 minuta, da bi se luk istopio jer pilećem mesu ne treba dugo kuhanje, pa da se luk ne bi osjetio potrebno vam je da ga prije stavljanja piletine skuhate, a dok se kuha sa piletinom da se raspadne.
Kada se luk skuhao, dodajte pileće meso koje ste odabrali, nalijte 500 ml vode i ostavite da prokuha.
Kad prokuha dodajte papriku i ostavite da na laganoj vatri sve se zajedno kuha.
Kada se piletina skuhala i luk raspao dolijte vode.
Potrebno je da bude “s dva prsta” vode preko piletine da biste dodali tjesteninu.
Kada istresete tjesteninu ona treba da bude u tom saftu od kuhanja, da saft prelazi testeninu da bi se ona mogla kuvati i u toku kuvanja će nabubriti.
Tjesteninu kuhajte također na laganijoj vatri uz povremeno miješanje.
Kada je skoro gotova sklonite sa vatre pa posolite, promiješajte i poklopite.
Ostavite poklopljeno 10 minuta, da se dodatno upari.
Kada otklopite i nema safta dolijte slobodno vode i vratite na vatru samo da provri.
Probajte da li vam je dovoljno slano, pa poslužite.

Nema komentara:

Objavi komentar