Sastojci
za koru
6 jaja
6 kašika šećera
200 g. mljevenih oraha
2 kašike brašna
1 kašikica praška za pecivo
Fil
250 g. maslaca ii margarina
300 g. mljeveneg keksa
200 g. mjlevenih oraha
6 žumanjaca
1,5 dcl. gustog soka od breskve ili đus ili mlijeko, po želji
200 g. šećera
karamelizirani snijeg od bjelanaca
6 bjelanaca
12 kašika šećera
6 kašika šećera za karamel
Priprema
za koru - Umutiti pjenasto jaja i šećer, postepeno dodavati orahe uz lagano miješanje, na kraju brašno i prašak za pecivo. Peći u kalupu promjera 27 cm. na u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi.
Za fil -Na pari umutiti žumanca i šećer dok ne postane svijetla i gušća smjesa, zatim još malo držati na pari, oko 5 minuta, lagano ručno miješajući, skloniti sa pare pa ostaviti da se ohladi.
Pjenasto umutiti maslac pa dodati ohlađena žumanca, keks, orahe i sok. Sve izmiješati pa staviti preko ohlađene kore.
Na kraju pripremiti i snijeg od belanaca.
Umutiti bjelanca u čvrst snijeg. Ja mutim tako što krenem sa samim bjelancima pa posle minut-dva postepeno dodajem šećer i mutim dok ne postanu čvrsta pjena.
Staviti 6 kašika šećera da se istope i postanu karamel. Ovde treba paziti da karamel ne izgori, radite na umerenoj temperaturi. Tako vreo i tekući karamel sipati u tankom mlazu u snijeg od bjelanaca stalno muteći mikserom najvećom brzinom, I ka ste nasuli karamel, mutite još oko 2, 3 minuta. Odmah staviti preko torte.
Tortu je najbolje napraviti tako što koru i fil od keksa napravimo dan ranije i filujemo pa ostavimo da prenoći, a snijeg od bjelanaca napravimo i dodamo drugi dan.
Nema komentara:
Objavi komentar