ponedjeljak, 23. ožujka 2015.

Ledene kocke










Kora:
7 bjelanaca
6 kašika šećera
7 kašika brašna
150 ml mlijeka za prelivanje

Krem:
800 ml mlijeka
6 kašika šećera
7 žumanjaca
7 kašika brašna
250 gr margarina
100 gr šećera u prahu
Na vrh ide šlag


Priprema:
Uključiti rernu da se zagrije na 200 stupnjeva.
Ulupati bjelanca sa šećerom da se šećer potpuno otopi i dobije jak snijeg.
Dodati brašno i sjediniti kašikom pa u podmazan pleh veličine 25 x 25 cm istresti smjesu, poravnati i staviti da se peče.
Posle 5 minuta smanjiti temperaturu pečenja na 180 stupnjeva pa nastaviti pečenje otprilike još 15 minuta, zavisno do rerne. Kora bude blago rumena, više žućkasta odozgor.
Ohladiti koru pa je preliti mlakim mlijekom. Prelijte sa cijelom količinom mlijeka da bude sočna.
Pomiješati žumanca, šećer, brašno i 100 – 150 ml mlijeka a ostalo mlijeko staviti da provri pa zakuhati umućena žumanca i miješati dok se ne zgusne.
Kad se zgusne skloniti da se ohladi.
Ulupati pjenasto margarin i šećer u prahu pa mu dodati krem i umutiti.
Najbolje koru staviti u pleh u kojem se pekla, preliti mlijekom pa tek kad dobro upije nanijeti cijelu kremu.
Ostaviti u frižider 2h da se fino ohladi, pa ulupati šlag i premazati.

Nema komentara:

Objavi komentar