utorak, 24. ožujka 2015.





BISKVIT
3 žlice vruće vode
4 jaja
1 vrećica vanilin šećera
100 g šećera
25 g gustina
100 g pšeničnog brašna
10 g kakaa u prahu
½ žličice samljevenog cimeta
½ žličice praška za pecivo
NADJEV
100 g mliječne čokolade
100 g tamne čokolade
400 g brusnica iz staklenke
2 žlice soka od limuna
800 g vrhnja za šlag
3 vrećice kremfixa
UKRAŠAVANJE
100 g tamne čokolade



Priprema biskvitnog tijesta

U posudi pomiješajte vodu i jaja pa izmješajte električnim mikserom s metlicama na najvećoj brzini oko 2 minute.
Gustin i pšenično brašno pomiješajte u posudi pa im dodajte i kakao, mljeveni cimet, prašak za pecivo.
Sadržaj posude prosijte na pripravljenu smjesu s jajima i vodom pa sve kratko(oko 2 min.) izmiješajte mikserom na najmanjoj brzini vrtnje.

Pečenje torte

Pećnicu prethodno zagrijte na 180°C.
Kalup za torte, promjera 26 centimetara, obložite masnim pek papirom.
Biskvitno tijesto ulijte u kalup za torte.
Kalup stavite u pećnicu i pecite oko 25 minuta. Vrijeme pečenja prilagodite vlastitoj pećnici.
Pečeni biskvit odvojite od kalupa za torte pa ga iskrenite na rešetku za kolače obloženu masnim pek papirom. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Ohlađenom biskvitu skinite pek papir na kojem se pekao pa ga vodoravno prerežite.

Priprema nadjeva

Tamnu i mliječnu čokoladu nalomite na kockice pa ih otopite na pari u malom lončiću na slaboj vatri uz neprestano miješanje. Lončić maknite s vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Pomiješajte brusnice i limunov sok.
Donji dio biskvitnog tijesta položite na pladanj pa po njemu raspodijelite voćnu masu brusnica. 1 centimetar ruba biskvitnog tijesta ostavite slobodnim.
Od vrhnja za šlag i kremfixa istucite čvrst šlag.
2 žlice šlaga pomiješajte sa ohlađenom čokoladnom glazurom, a potom to postepeno umiješajte u preostali šlag.
Polovinom nastalog čokoladnog šlaga namažite brusnice na biskvitu pa položite gornji dio biskvita na sve to.
Površinu torte te njezine rubove namažite sa preostalim čokoladnim šlagom.
Čokoladnu tortu s brusnicama ostavite sa se ohladi u hladnjaku najmanje 3 sata.

Ukrašavanje

Čokoladu nalomite na kockice pa otopite na pari u malom lončiću na slaboj vatri uz neprestano miješanje. Otopljenu čokoladu u tankom sloju namažite na čist pladanj i ostavite da se stvrdne na sobnoj temperaturi.
Lopaticom nastružite stvrdnutu čokolacu pa čokoladnim strugotinama pomoću vilica ukrasite tortu.
Čokoladnu tortu s brusnicama narežite na komade i poslužite. U slast!

Nema komentara:

Objavi komentar