subota, 14. studenoga 2015.

Bajadera torta s ananasom







Potrebno:

Kora:

• 5 bjelanaca
• 10 kašika šećera
• 150 g mljevenih oraha
• 2 kašike brašna
Fil sa keksom:
• 300 g mljevenog keksa
• 100 g putera
• 100 g čokolade za kuhanje
• konzerva ananasa (oko 500 g)

Žuti fil:

• pola litra mlijeka
• 2 kesice pudinga od vanilije
• 5 žumanaca
• 100 g putera
• 5 kašika šećera
• Za ukrašavanje:
• slatka pavlaka (250 ml)

Priprema:

Umutite čvrst snijeg od bjelanaca, dodajte šećer i mutite dok masa ne postane gusta. Dodajte u umućena bjelanca brašno i mljevene orahe, izmiješajte sve lagano i sipajte u podmazan pleh. Pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni dvadesetak minuta. Fil sa keksom: Natopite keks sa sokom od ananasa, dodajte pjenasto umućen puter i rastopljenu čokoladu. Žuti fil: Skuhajte puding sa žumancima i šećerom, kada se prohladi, dodajte maslac i mutite dok se ne sjedini i masa postane pjenasta. Na pečenu i ohlađenu koru stavite prvo fil sa keksom, preko njega poredajte sjeckani ananas i odozgo prekrijte sa žutim filom. Umutite šlag od slatke pavlake i ukrasite tortu.  

Nema komentara:

Objavi komentar